Öppet idag kl 09-12 & 14-16

Bilresa ner till Bad Gastein

Publicerat: 20xx-xx-xx

Bilresa till Bad Gastein

Det finns många sätt att ta sig ner till Alperna under sommaren. Vi erbjuder både flyg och tåg, men det finns även möjlighet att åka bil. Vår kollega Astrid bestämde sig, tillsammans med sin familj, för att åka på bilsemester. Resesällskapet bestod av storfamiljen med barn och ungdomar i åldrarna 2–16 år, föräldrar samt mor- och farföräldrar. Många olika och spridda önskemål, med andra ord, vilket delvis löstes genom att mor- och farföräldrarna samt den äldsta tonåringen tog flyget istället för bilen och anslöt till resan i Bad Gastein.

Här kommer hur de valde att lägga upp sin bilsemester ner till Bad Gastein.

Avfärd och besök hos Bröderna Grimm

För det bilresande sällskapet utgick resan från Göteborg med nattfärjan till Kiel. Ett av de bästa dragen i reseplaneringen för att undgå en dags bilfärd genom södra Sverige och Danmark. Utsövda och med stor frukost i magen gav vi oss sedan ut på Autobahn med sikte mot första etappen, den pittoreska medeltida korsvirkesstaden Goslar. Halvvägs mellan Kiel och Goslar hittade vi spontant en barfotapark som var till stor glädje för både stora och små resenärer. Ett härligt barfotaäventyr över stock och sten och genom lera och vatten blev en uppfriskande paus från bilresan. Efter denna lilla kladdpaus och en god lunch i skuggan av skogen bar det av mot Goslar. Med sina kullerstensgator, korsvirkeshus och små porlande bäckar var denna lilla stad i lummiga Niedersachsen rena idyllen där tankarna för en till Bröderna Grimms mystiska sagolandskap. Efter ca 4 timmars bilresa övernattade vi här på ett enkelt hotell och njöt av skymningens inträde och atmosfären i den lilla staden.

Bilfärd ca 4 timmar

I spåren av Nazityskland

Dagen därpå gick resan vidare mot Nürnberg. Vi höll oss till mindre vägar för att undvika köerna på Autobahn och passerade bland annat vackra Erfurt i forna Östtyskland och Coburg som förutom att vara hem till den magnifika borgen Veste Coburg även var Prinsessan Sibyllas födelsestad, mor till Sveriges kung Gustaf Adolf. Slutdestinationen denna dag var en sighseeing i Europas kanske mörkaste historia med Nazitysklands skrytbygge Reichsparteigelände som mål. Området planerades av Albert Speer och omfattar 16,5 km². Det färdigställdes aldrig men flera byggnader finns kvar, bland annat Zeppelintribüne och Kongresshalle som idag fungerar som museum och utställningshall. Efter denna magstarka sighseeing tog vi in på ett enkelt motorvägshotell med hämtpizza till middag för att nästa dag snabbt och enkelt ta oss vidare mot resans huvudmål, Bad Gastein.

Bilfärd ca 4,5 timmar.

Vägen till bergen

Direkt efter frukost rullade vi åter igen ut på Autobahn nu med Alperna och Bad Gastein som mål. I vackra Oberndorf bei Salzburg, stannade vi för lunch och njöt av den lilla staden där bron Salzachbücke över floden Salzach skiljer stadens tyska sida från dess österrikiska. Oberndorf bei Salzburg är även orten där psalmen Stilla Natt kom till. Mätta av både mat och intryck körde vi sedan vidare mot vår slutdestination Bad Gastein. Under den sista etappen njöt vi av att se bergen närma sig och växa sig större. Vi passerade bergspasset Pass Lueg som för tankarna till scener ur Sagan om ringen och vidare förbi isgrottorna Eisriesenwelt och den berömda borgen Hohen Werfen där bland annat Alistair MacLeans krigsthriller Örnnästet med Clint Eastwood spelades in. I bakgrunden skymtas även ängarna där Maria i Sound of Music och barnen von Trapp sjunger och dansar.

Efter en bilfärd på ca 5 timmar rullade vi till slut in i Gasteinerdalen och smög oss uppåt mot Bad Gastein och Hotel Salzburger Hof. Framme! Barnen utforskade lekrummet och allmänna utrymmen samtidigt som chaufför och co-driver packade ur bilen. När väl allt bagage var på rummen väntade en välförtjänt iskall öl i skuggan under parasollen på Ritz-terrassen, där även våra flygande familjemedlemmar som ankom från Göteborg och Helsingfors anslöt.

Efter en härlig stund av avkoppling var det dags att utforska spaavdelningen. Den stora bassängen och de sköna solstolarna blev samlingsplatsen för både stora och små under veckan. 2-åringen skuttade glatt mellan famnar i bassängen medan farfar läste bok i solstolen.

Bilfärd ca 5 timmar

En vecka i Bad Gastein

Veckan förflöt med lätta vandringar omkring i dalen på dagarna, bland annat Höhenweg längs bergssidan bort till Bad Hofgastein, Elisabethpromenade längs den porlande Gasteinerache till den gamla gruvbyn Böckstein, upptäcktsfärd med murmeldjurssafari och smörgåskastning i bäcken i Nassfeld, lifttur upp till äventyrsparken på Schlossalm. Luncherna avnjöt vi på värdshus och hytter med genuina österrikiska rätter som Kaspressknödelsuppe, Kaiserschmarren, Jauseplatte och mycket mer. På eftermiddagarna njöt de äldre i sällskapet av en god bok på balkongen och de mer äventyrliga unga passade på att åka forsränning, zipline och ha minigolfturnering. Middagarna blev höjdpunkten på dagen då vi samlades runt middagsbordet, utvärderade dagen och planerade nästa. Efter middagen samlades de vuxna i sällskapet för en drink i kvällsvärmen på Ritzterrassen medan ungdomarna drog sig tillbaka med sina telefoner eller till spelrummet. 2-åringen uppvaktades varje dag med en skål färska jordgubbar av serveringspersonalen och den genuina känslan av service och välkomnande fick oss att känna oss hemma. Med sina höga berg och hisnande vyer har Gasteinerdalen och området runt omkring mycket att erbjuda. Med sina höga berg och hisnande vyer har Gasteinerdalen mycket att erbjuda. Denna gång valde vi enklare vandringar för att passa hela sällskapet, men för den mer äventyrlige finns allt från klättring och längre vandringar till möjligheten att utforska närområdet med bil eller buss.

Hemfärd med lite av varje

Efter en veckas frisk alpluft var det dags att åka vidare. Mor- och farföräldrar och tonåringar vinkades av vid bussen mot flygplatsen och jag, min man och vår 2-åring fortsatte bilfärden västerut. Vi tog en tvådagars avstickare till München för lite storstadskänsla och härligt häng med fartfyllt bad i Englischer Garten. Efter några dagar i München var storstadskvoten fylld och vi begav oss västerut mot vindistriktet Rheinland-Pfalz.

Första stoppet var den vansinnigt vackra lilla byn Deidesheim där vinrankorna intagit inte bara vinodlingarna utan hela staden och växte längs väggar och murar. Här har man tillverkat vin sedan romartiden, vars lämningar än idag syns i byn. Klimatet var medelhavslikt och i hotellets trädgård odlades fikon. Bara i denna lilla by fanns otaliga vingårdar och man kunde gå dörr till dörr för vinprovning och köpa med sig av syrliga flaskor Riesling och pikanta Spätburgunder.

Under de kommande dagarna följde vi deutsche Weinstrasse norrut och stannade till vid vingårdarna längs vägen. Ett äventyr för vinälskaren. Under hela resan höll vi oss till etapper på ca 4 timmar så att även vår yngsta resenär skulle orka med. Vissa övernattningar hade vi bokat i förväg medan andra var spontana. Reser man mitt i juli, vilket vi gjorde, så rekommenderas naturligtvis att förboka boenden och hålla koll på trafiken och planera rutt därefter.

Resans sista etapp var Heiligenhafen i Schleswig-Holstein och vi var tillbaka vid Östersjöns svala vindar. Cirkeln slöts och känslan av vidden på upplevelser under resans gång var storartad. Vi hade upplevt norr till söder, öst till väst, höga berg, lummiga dalar, pittoreska byar och storstadspuls. Och det bästa av allt, vi fick dela äventyret med våra närmaste och käraste. Detta gör vi igen!